De Hardloopconsulent

Meten is leren voelen.

“Ik loop altijd op gevoel”, dat is een veelgehoorde reactie van cursisten aan wie ik vraag naar de reden van hun huidige looptechniek. Als voorstander van “afgaan op je gevoel”, vind ik dit een prachtige reactie.

Maar, hoe kan het dan dat je, wanneer je afgaat op je gevoel, toch geblesseerd bent of stagneert in je vooruitgang? Klaarblijkelijk heb je ergens in het traject niet geluisterd naar je gevoel.
Of, je hebt wel geluisterd maar je hebt de boodschap niet begrepen.

Vaak kan in plaats van, “ik loop op mijn gevoel”, beter gezegd worden: “Zo loop ik altijd en het daarbij horende ongemak heb ik in de loop der tijd maar voor lief genomen, ik moet namelijk nog…”

Met andere woorden, het gevoel laat je niet in de steek en je hoort je gevoel wel, maar omdat je niet doet wat je gevoel vraagt, spreken jullie verschillende talen.

Als looptrainer ben ik ervan overtuigd dat iedere loper op gevoel kan lopen, mits deze weet wát gevoeld moet worden. Aan de hand van metingen en analyses laat ik je graag kennis maken met je gevoel. En met wetenschappelijke inzichten vertaal ik wat jouw gevoel bedoelt.

In de basis richt ik me op het aanleren van een consistente en energie-efficiënte hardlooptechniek,
waarbij ik je aan de hand van metingen van je looptechniek, alternatieven (verbeteringen) laat ervaren. Hierbij let ik op houding en gedrag van je hele lichaam, pasfrequentie, landing en zweefmoment. Omdat het een natuurlijke looptechniek betreft worden deze alternatieven, die bijdragen aan een blessurevrije looptechniek als zeer prettig en toegankelijk ervaren.
Het doel daarnaast is het losmaken van stugheid en spierspanning waardoor je, je bewegingsgrootte bereik en je natuurlijke elasticiteit vergroot.
Dit vertaalt zich in een gunstigere running economy dat je snelheid en performance ten goede komt. Deze vooruitgang is niet alleen meetbaar, maar voelt voor zowel de beginnende als de gevorderde loper, heel prettig.

Klinkt allemaal heel zwaar en veel.
Dat is naar mijn mening lopen op een natuurlijke manier.